2017. május 01. írta: Desztenye

Ford kiságy babáknak

Nemrég a Ford Motor Company előrukkolt egy újdonsággal. Kisgyerekes családok tudják, hogy néha milyen nehéz a kicsit álomba ringatni otthon az ágyában. Bezzeg amikor autóval megy a család valahova, percek alatt elszunnyad. A babák - és szülők - nyugalmát egy olyan kiságy megtervezésével próbálták könnyíteni, amely az autó vonásait mutatja, illetve alkalmazza az ágyra. Mozog, duruzsol, még utcai fények időszakos felvillanását is reprodukálja. Sőt! A szülők egy okostelefon alkalmazással rögzíthetik saját autójuk mozgását, morajlását és fényeit, amit hozzáadhatnak a kiságy működéséhez. Íme a videó:





Hát nem is  tudom...
A tudományos világ csodálatos dolgokra képes. Ez vitathatatlan. De valójában mit okozunk ezzel gyermekünknek? Egyfelől érthető, hogy nagy az érdeklődés erre az új találmányra és hamarosan elkezdik gyártani. Másfelől viszont mi a biztosíték arra, hogy nem okoz a gyermekben olyan vissza nem fordítható hatásokat, amelyekre csak később, újabb iszonyatos pénzeket felemésztő kutatások során derül fény? 
Mi a jobb? Ha a gyermeket születése után ember alkotta mesterséges eszközökkel  vesszük körbe, vagy ha a földi élet legegyszerűbb, legtermészetesebb dolgaival ismertetjük meg? Gondoljunk utána mihez akarjuk hozzászoktatni...Mindenhez ami természetes, vagy mindenhez, ami gépesített? Sajnos nem lehet elkerülni, hogy előbb vagy inkább utóbb, ne ismerkedjen meg a gyermek a gépek, technika világával. De miért ez legyen inkább természetes számára, egy hideg, rideg, élettelen berendezésekkel teli világ, a természetes, meleget adó, élő természettel szemben? Mire jó ez vajon és kinek? 




A bejegyzés trackback címe:

https://dozsaeszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8012499187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása